Gradska knjižnica Županja

Dan zaštite životinja

Svake godine 04.listopada obilježava se Svjetski dan zaštite životinja. On je posvećen pravima životinja s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema  životinjama.

Međunarodna zajednica želi proslaviti životinjski život u svim njegovim oblicima, priznati različite uloge koje životinje imaju u čovjekovu životu te biti zahvalan za način na koji životinje obogaćuju čovjekov život. Isto tako, bitno je istaknuti važnost svih životinjskih vrsta s kojima čovjek dijeli ovaj naš lijepi planet, a koje nažalost postaju žrtve čovjekove sebičnosti i nasilja.

Gradska knjižnica se također uključila u obilježavanje ovog važnog datuma, organizirajući tematsku radionicu. Sudionici radionice bili su vetrinar Goran Babić, djelatnik Veterinarske stanice u Županji i učenici drugih razreda osnovne škole Ivana Kozarca sa svojim učiteljicama Vitom Vidaković i Anitom Lešić. U uvodnom dijelu gospodin Babić je upoznao učenike sa svojim zanimanjem te poslovima koje obavlja . Učenici su sa velikim zanimanjem slušali izlaganje te nakon toga postavili niz zanimljivih i neobičnih pitanja vezanih uz životinjski svijet. Sve skupa oduševilo je djecu koja su vrlo rado sudjelovala u komunikaciji s gospodinom Babićem. Takav način interakcije je stvorio dinamičnu i kreativnu atmosferu u knjižnici potaknuvši djecu na daljnje razmišljanje o važnosti životinjskog svijeta za naš planet. Nakon toga je uslijedila radionica. Od materijala smo pripremili hamer uboji, škarice, ljepilo, tempere, rolice od papira i drvene boje.Djecu smo podijelili u tri skupine koje su izrađivale različite životinje. Tako je jedna skupina crtala svoje kućne ljubimce, druga je izrađivala sovu od hamer papira, a treća bubamare od papirnatih rolica. Nastali su prekrasni radovi koje smo izložili u našim prostorima. Cilj nam je bio da ovom kreativnom radionicom ukažemo na potrebu zaštite i skrbi o životinjama. Nadamo se da smo ih uspjeli motivirati kako bi i ubuduće i sami doprinjeli humanijem odnosu prema životinjama. Naravno, u skladu sa svojim godinama i mogućnostima.

Ovim putem zahvaljujemo svima na suradnji.