Gradska knjižnica Županja

DAN PLANETA ZEMLJE

Svuda u svijetu, 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje, tako da smo i mi odlučili obilježiti ovaj važan datum, ali dan ranije.

U suradnji s gradskom Čistoćom d.o.o djeci smo nastojali predočiti koliko je važno čuvati planet na kojem živimo. Nastojimo djeci od malih nogu usaditi svijest o poštovanju prema okolišu našeg planeta. Zemlja nam pruža temelje za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme naše je ponašanje nedostojno njene ljepote: trošimo njene resurse, u vodu ispuštamo otpadne tvari, krčimo šume, zagađujemo atnosferu ispušnim plinovima iz naših tvornica i automobila, koristimo otrove i kemikalije bez puno razmišljanja.....

 

Cilj ove radionice bilo je poticanje ekološke svjesnosti. Djeca su upoznala našu plavu planetu, bogatstvo života koji ju ispunjava, ali su isto tako izrazila i zabrinutost zbog nebrige i njenog stalnog uništavanja.

U goste su nam stigli mališani iz Dječje vrtića Maslačak te učenici 3. i 7. razreda OŠ Ivana Kozarca iz Županje.

Pripremili smo im planet Zemlju tako što smo se riješili papira koji je predviđen za reciklažu, pogurali ga u ogromnu vreću od smeća koju smo dobili spajanjem 4 velike vreće za smeće. Sve smo dobro zavezali, a potom dropili i nabijali papir u vreći i pritom sve obljepljivali ljepljivom trakom da bi dobili željeni oblik. Sve smo to lijepo iskaširali i dobili veliku plavu loptu koju su djeca ukrašavala. Uz puno sunca, pjesme, tempera, ljepila i škara rezultat vrijednih ručica je tu. Dobili smo prekrasnu planetu ispunjenu cvijećem.

Kako nam je bilo pogledajte u fotogaleriji.