Gradska knjižnica Županja

'Lipo ti se Šokica opravlja'

Nastavljamo s radionicama na temu Šokačkog sijela.

Danas su nam u gostima bili učenici 3. razreda iz OŠ Ivan Goran Kovačić iz Štitara zajedno sa svojim učiteljicama Sonjom Marić, Dajanom Jozanović i knjižničarkom Marijom Klarić Brdarić. Ovo je već treća godina kako ova škola u našim prostorima održava nastavu Prirode i društva s ciljem razvoja zavičajnog identiteta te kako prepoznati glavne značajke slavonskog zavičaja.

Naše smo druženje započeli slavonskim doručkom te razgovorom kako i što se doručkovalo u prošlosti.

Nakon kratkog filma o našem zavičaju, upoznali smo djecu sa knjižnicom, što je knjižnica, koje zbirke postoje s naglaskom na zavičajnu te što sve radimo i općenito o njezinoj važnosti u društvu.

Budući da je tema ovogodišnjeg Sijela : 'Lipo ti se Šokica opravlja' i mi smo odlučili napraviti jednu ali od papira.  Kompletnu žensku nošnju djeca su napravila koristeći tehniku preslikavanja masnom bojom, izrađivali su dukate i tkanicu od kartona i vune, ukrasne cvjetove od papira i salveta te pregaču od krep papira. Gornju suknju smo napravili od papirnatog stolnjaka, a za prandžaru smo iskoristili platno kroz koje smo probušili rupice da bi izradili rese od vune. Knjižnica se pretvorila u pravu malu etnografsku radionicu. Djeca su uspjela prenijeti na papir duh naše zavičajne etno baštine. Na kraju su čak i zaplesali kolo veselo pocikujući.

Šokicu koju su izradile njihove vrijedne ruke, izložit ćemo u našim prostorijama kako bi oplemenili i ukrasili Knjižnicu pa se i na taj način uključili u obilježavanje ove važne kulturne manifestacije.